Solun je jedan od najstarijih gradova Evrope. Po veličini je drugi u Grčkoj, posle Atine. Solun ima veliki istorijski značaj, a kroz istoriju je dominirao njegov strateški značaj. Solun je i danas najznačajnija trgovačka luka za čitavu Jugoistočnu Evropu.
Grad se nalazi na vrhu Solunskog zaliva, duž kojeg se pruža dužinom od dvadesetak kilometara. Zapadno od grada pruža se tzv. Solunsko polje, primorska ravnica blizu ušća Vardara u zaliv (20 kilometara zapadno od grada). Sa drugih strana grad je okružen brdima planine Hortiatis.
Kada su u pitanju kulturno nasleđe, zabava, hrana i šoping, Solun je neopravdano bačen u zasenak zbog Atine. Iako Solun nema puno antičkih ruševina, on obiluje ostacima rimske i vizantijske istorije, umetnosti i religije.

U Solunu je očigledan uticaj istoka. On se ogleda u arhitekturi i lokalnoj kuhinji. Jedna od glavnih istorijskih atrakcija je grob Filipa, oca Aleksandra Velikog. Okolina Soluna ima vrlo lepe plaže. Istovremeno, ovaj divni grad je odlično polazište za obilazak čitavog Halkidikija.

Solun ima odličan noćni život. Mnoštvo vrlo interesantnih barova i klubova radi do ranog jutra. S obzirom na njegovu bitnost kao trgovačke luke, Solun je raj za kupoholičare.
Solun je osnovao kralj Kasandar još 315. godine pre nove ere. Veruje se da je grad dobio ime po Tesaloniki, supruzi kralja Kasandra i polusestri Aleksandra Velikog.
Solun je mesto na kojem je Apostol Pavle 50.godine poslao prvu hrišćansku poruku. U vreme Vizantijskog carstva Solun je bio drugi grad po značaju posle Konstantinopolja.
U XV veku u Solun su došle jevrejske izbeglice iz Španije. Jevreji su davali značajan uticaj i doprinos raznolikosti kulture sve dok za vreme nacističke okupacije nisu poslati u koncentracione logore.