Atina

Atina, Grčka

već od 489€

Opis destinacije

Atina, kolevka zapadne civilizacije, prepoznatljiva po klasičnim mermernim stubovima, ali i kao moderan, urban grad sa gustim saobraćajem. Grad se prostire između ovih krajnosti, a raznovrsni uticaji Istoka i Zapada prepliću se na pijacama, u kafeima i tavernama koji su izgrađeni na antičkim ruševinama, a naslanjaju se na vizantijske crkve optočene zlatom. Prva asocijacija pri pomenu Atine sigurno je Akropolj sa Partenonom kao najvećim i najznačajnijim hramom koji dominira Atinom već dve i po hiljade godina. Podignut u doba Perikla, hram je bio posvećen zaštitnici grada boginji Atini. Kao i mnogi drugi artefakti, statua boginje napravljena od slonovače i zlata nije sačuvana. Sudbina Akropolja neraskidivo je povezana sa sudbinom samog grada, tako da je Partenon tokom vekova bila hrišćanska crkva, tokom osmanske vladavine bila je džamija, potom barutana šo je umalo dovelo do njegovog uništenja tokom granatiranja Mlečana u XVII veku. Međutim, mnogi istoričari tvrde da je Partenon pretrpeo najveća oštećenja kada je lord Eldžin skidao reljefe sa hrama i odneo ih u Englesku.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Avion
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
ATINA 
Nova godina 2024. 

Polasci: 29.12.2023. i 31.12.2023. 
4 ili 6 dana (3 ili 5 noćenja) – avionom, redovna linija Air Serbia  

CENA PUTOVANJA PO OSOBI U EVRIMA
(Plaćanje u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate)
Datum putovanja29.12.2023 - 03.01.2024.31.12.2023 -03.01.2024.
Broj dana / noći6 dana / 5 noći4 dana / 3 noći
Achillion Hotel 3*, noćenje sa doručkom
Cena po osobi u dvokrevetnoj standardnoj sobi539€489€
Jednokrevetna soba629€549€
3.odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi515€465€
Dete od 2 do 11.99 godina u dvokrevetnoj sobi499€449€
Breeze Boutique Hotel 4*, noćenje sa doručkom
Cena po osobi u dvokrevetnoj standardnoj sobi569€509€
Jednokrevetna soba685€585€
3.odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi545€485€
Dete od 2 do 11.99 godina u dvokrevetnoj sobi485€459€
Boss Boutique Hotel 4*, noćenje sa doručkom
Cena po osobi u dvokrevetnoj standardnoj sobi569€509€
Jednokrevetna soba685€585€
3.odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi545€485€
Dete od 2 do 11.99 godina u dvokrevetnoj sobi485€459€

CENA PUTOVANJA PO OSOBI U EVRIMA
(Plaćanje u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate)
Datum putovanja29.12.2023 - 03.01.2024.31.12.2023 -03.01.2024.
Broj dana / noći6 dana / 5 noći4 dana / 3 noći
International Atene 4*, noćenje sa doručkom
Cena po osobi u dvokrevetnoj standardnoj sobi579€519€
Jednokrevetna soba695€595€
3.odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi555€499€
Dete od 2 do 11.99 godina u dvokrevetnoj sobi495€469€
Brown Kubic Athens Hotel 4*, noćenje sa doručkom
Cena po osobi u dvokrevetnoj standardnoj sobi659€559€
Jednokrevetna soba--
3.odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi--
Royal Olympic Hotel 5*, noćenje sa doručkom
Cena po osobi u dvokrevetnoj standardnoj sobi759€679€
Jednokrevetna soba979€779€
3.odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi729€645€
Dete od 2 do 11.99 godina u dvokrevetnoj sobi699€619€

Jedinstvena cena putovanja obuhvata: 
- Prevoz putnika redovnom linijom kompanije Air Srbija na relaciji Beograd – Atina – Beograd sa uključenim  aerodromskim taksama 
- Grupni transfer autobusom od aerodroma u Atini do izabranog hotela u odlasku i povratku - Panoramsko razgledanje grada 
- 3 ili 5 noćenja u izabranom smeštajnom objektu na bazi odabranih usluga 
- Usluge vodiča Big Blue-a kao i usluge lokalnog vodiča na srpskom jeziku i troškove organizovanja putovanja - Standardni prtljag je prtljag čija težina ne prelazi 23 kg i 8 kg ručnog prtljaga 

U cenu putovanja nije uračunato: 
- Boravišne takse će se računati kao fiksni iznos po danu i po sobi, u zavisnosti od vrste smeštaja i iznosiće:  4 € za hotele sa 5*; 3 € za hotele sa 4*; 1.50 € za hotele sa 3*. Boravišne takse se plaćaju na licu mesta  prilikom prijave ili odjave iz smeštajnog objekta 
- Međunarodno putno zdravstveno osiguranje 
- Individualni troškovi putnika i fakultativni izleti

FAKULTATIVNI IZLETI: 
Akropolj – Poseta u prepodnevnim satima spomeničkom kompleksu iz „zlatnog doba” Periklove Atine na Akropolju:  Propileji, Hram Beskrilne pobede, Erehtejon, Partenon. Cena izleta oko 45 evra. U cenu je uračunata ulaznica za  lokalitet. 
Peloponez (Argolida) - Vožnja pored Eleusine (mesta gde je u antičko doba bila poštovana boginja Demetra u čiju čast  su bile organizovane Eleusinske misterije) i Megare (čuvenog antičkog filozofskog centra) do Korintskog kanala. Posle  kraće pauze nastavak putovanja do Epidaurusa, svetilišta boga Asklepija (Aesculap). Razgledanje čuvenog pozorišta  poznatog po izuzetnoj akustičnosti. Polazak do „zlatom bogate" Homerove i Šlimanove Mikene. Razgledanje: Lavlja  vrata, Kiklopski zidovi, kraljevski krug grobova, ostaci Megarona (kraljevske palate u kojoj je, prema predanju, ubijen  legendarni kralj Agamemnon) i Atrejeva riznica, čudo tehnike XIV veka p.n.e. Cena izleta oko 65 evra. U cenu nisu  uračunate ulaznice za lokalitete. Povratak u hotel. 
Rt Sunion – Vožnja do luke Pirej. Posle kraće pauze u živopisnoj luci, vožnja kroz poznata letovališta na Apolonovoj  obali, nastavak putovanja ka steni gde se, prema mitologiji, sa ovim svetom rastao legendarni atinski kralj Egej i svoje  ime podario okolnom moru. Na uzvišenju dominiraju ostaci nekadašnjeg hrama posvećenog Posejdonu, bogu mora. U  povratku za Atinu kratka poseta poznatom letovalištu Glifada. Cena izleta oko 40 evra. U cenu je uračunata ulaznica za  lokalitet. 
Krstarenje Saronskim zalivom 
Odlazak na celodnevno krstarenje u ranim jutarnjim satima, organizovanim transferom lokalne agencije i ukrcavanje  na brod oko 08:00 ujutru. Nakon tročasovne plovidbe dolazimo u marinu ostrva Hidra poznatog kao stecište umetnika,  slikara i fotografa, koje privlači svojim kospomolitskim duhom svetski džet set. Danas predstavlja oazu mira, pre svega  Atinjanima, koji ovde provode vikende. Motorni saobraćaj na ostrvu nije dozvoljen. Grad Hidra je dobro očuvan, sa  lepim starim jezgrom, uskim, krivudavim, kamenim ulicama, na brdu iznad zaliva. Slobodno vreme za šetnju i obilazak.  U nastavku plovidbe do ostrva Poros na donjoj palubi broda biće serviran ručak (piće nije uključeno). Na malom ostrvu  i mestu Poros boravi se oko 45min. Ostrvo je smešteno u južnom delu Saronskog zaliva. Mirno, zeleno i pitomo, sa  lepim plažama i živopisnim gradićem, nezaobilazna je stanica na proputovanju kroz Saronski zaliv, u bilo koje doba  godine. Jedna od znamenitosti je sat kula iz 1927.godine, kao i arheološki muzej, biblioteka, ostaci Posejdonovog  hrama na severu ostrva. Potom sledi plovidba do ostrva Egina (Aegina). Legenda kaže da je ime dobilo po devojci koju  je oteo Zevs i poklonio je svom sinu Alakosu, jednom od sudija podzemnog sveta. Danas je čuveno po pravoslavnom  hramu Svetog Nektarija (Agios Nektarios) i ostacima hrama Afea (Aphaia) iz V veka p.n.e. Gosti mogu i da u sopstvenoj  režiji prošetaju gradićem, koji je čuven i kao prestonica Grčke, u periodu od 1828. do 1830. godine. Ostaci ovog perioda  se najviše vide u neoklasičnoj arhitekturi koja dominira gradićem. Duž ulica su brojni restorani, kafei i prodavnice  suvenira. Zadržavanje na ostrvu je oko dva sata uz mogućnost doplate ekskurzije (odlazak na najlepše plaže na ostrvu  i riblje pijace, poseta manastiru Svetog Nektarija i hramu boginje Atina Afeja). U povratku ćete uživati u tradicionalnom  folklornom performansu na brodu. Očekivano vreme povratka u luku je oko 19h. Cena izleta oko 140 evra. U cenu nisu  uračunati obilasci na ostrvu Aegina i konzumacija pića u toku ručka.  

Važna napomena: kolektivni transfer do i od luke Pirej, kao i ručak na brodu su uključeni. Izlet se realizuje bez pratnje  vodiča na srpskom jeziku. Redosled poseta ostrvima može biti promenjen u toku plovidbe, po odluci kapetana, a u  skladu sa vremenskim uslovima. Realizacija izleta može biti otkazana u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova i slično. Cena fakultativnih izleta je informativnog karaktera i zavisi od broja prijavljenih putnika, a za realizaciju neophodan  minimum je 10 putnika. U slučaju manjeg broja prijavljenih, cena izleta podložna je promeni prema uslovima lokalne  agencije inopartnera i organizatora izleta.

Hotel Achillion 3*  
Položaj: Hotel se nalazi na samo nekolimo minuta hoda od trga Omonia i istoimene metro stanice odakle  metro linija saobraća do ostalih delova Atine. Hotel je na pešačkoj udaljenosti od brojnih znamenitosti Atine:  Arheološkog muzeja, Akropolja, trga Sintagama, boemske četvrti Plaka i čuvenog Monastirakija.  Sadržaj: U sklopu hotela se nalazi bar, restoran i recepcija.  
Smeštaj: Hotel ima 63 sobe. Standard soba je dvokrevetna soba, strukture francuski ležaj ili dva osnovna  ležaja, uz mogućnost jednog pomoćnog ležaja (drvene ili metalne konstrukcije na rasklapanje). Sobe su  opremljene kuptilom fenom za kosu, direktnom telefonskom linijom, sat TV-om, frižderom.  Usluga: Noćenja sa doručkom. Doručak na bazi švedskog stola (po principu samoposluživanja). Hotelijer ima  pravo da promeni tip posluživanja obroka zavisno od broja gostiju u hotelu. 
Kontakt: www.achillionhotel.com

Boss Boutique Hotel 4*  
Položaj: Novootvoreni hotel nalazi se na 300 metara od Narodnog pozorišta Grčke i 700 metara od poznatog  trga Omonia. Međunarodni aerodrom Elefterios Venizelos je od hotela udaljen oko 30 kilometara.  Sadržaj: U sklopu hotela se nalazi recepcija koja radi 24 časa, restoran i 108 soba.  Smeštaj: Standard soba (oko 20m2) je dvokrevetna soba, strukture francuski ležaj ili dva osnovna ležaja, uz  mogućnost jednog pomoćnog ležaja (drvene ili metalne konstrukcije na rasklapanje). Sve standardne sobe  imaju klima uređaj, flat TV, kupatilo (fen za kosu), mini bar, sef i balkon. Wi-Fi internet je dostupan u svim  sobama i besplatan je za goste hotela.  
Usluga: Noćenja sa doručkom. Doručak na bazi švedskog stola (po principu samoposluživanja). Hotelijer ima  pravo da promeni tip posluživanja obroka zavisno od broja gostiju u hotelu.  
Kontakt: www.bossboutiqueathens.com 

Breeze Boutique Hotel 4* 
Položaj: Hotel je otvoren u junu 2018. godine. Nalazi se na 200 metara od trga Omonija i metro stanice sa  koje saobraćaju linije do svih delova Atine. Poznati trg Sintagma i pešačka zona Ermou je od hotela udaljena  2 kilometara. Nacionalni arheološki muzej se nalazi na oko 600 metara, a međunarodni aerodrom Elefterios  Venizelos je od hotel na udaljenosti od oko 38 km.  
Sadržaj: U sklopu hotela se nalazi sala za doručak, kafe bar i recepcija.  
Smeštaj: Standard soba (oko 19m2) je dvokrevetna soba, strukture francuski ležaj ili dva osnovna ležaja, uz  mogućnost jednog pomoćnog ležaja (drvene ili metalne konstrukcije na rasklapanje). Standardne sobe u  svom sastavu imaju kupatilo (fen za kosu), klimu uređaj, flat TV, sef, mini bar. U svim sobama je dostupan  besplatan Wi-Fi internet.  
Usluga: Noćenja sa doručkom. Doručak na bazi švedskog stola (po principu samoposluživanja). Hotelijer ima  pravo da promeni tip posluživanja obroka zavisno od broja gostiju u hotelu.  
Kontakt: www.breezeboutiqueathens.com 

Brown Kubic Athens 4* 
Položaj: Hotel se nalazi u neposrednoj blizini Narodnog pozorišta, na samo nekolimo minuta hoda od trga  Omonia i istoimene metro stanice odakle metro linija saobraća do ostalih delova Atine. Hotel je na pešačkoj  udaljenosti od brojnih znamenitosti Atine: Arheološkog muzeja, Akropolja, trga Sintagama, boemske četvrti  Plaka i čuvenog Monastirakija.  
Sadržaj: Ovaj moderan hotel iz grupacije Brown hotels poseduje recepciju koja je na usluzi gostima 24h,  panoramsku terasu na poslednjem spratu hotela, bar, teretanu i spa centar kao i salu za sastanke. Hotel  raspolaže sa 112 soba.  
Smeštaj: URBAN soba je standradna dvokrevetna soba, strukture fracuski ležaj ili dva osnovna ležaja. Svaka  soba ima kupatilo, direktnu telefonsku liniju, SAT TV, sef, klimu, mini bar, wi-fi internet.  Usluga: Noćenja sa doručkom. Doručak na bazi švedskog stola (po principu samoposluživanja). Hotelijer ima  pravo da promeni tip posluživanja obroka zavisno od broja gostiju u hotelu. 
Kontakt: www.brownhotels.com/athens/kubic 

Hotel International Atene 4* 
Položaj: Udaljen je oko 29km od aerodroma Elefterios Venizelos. U neposrednoj blizini hotela nalazi se  Nacionalno pozorište Grčke, trg Omonija i metro stanica Omonija je udaljena oko 200m. Sadržaj: Hotel poseduje recepciju koja radi 24h, terasu, bar, besplatni WiFi.  
Smeštaj: Hotel ima ukupno 140 soba. Standard soba je dvokrevetna soba, strukture francuski ležaj ili dva  osnovna ležaja, uz mogućnost jednog pomoćnog ležaja (drvene ili metalne konstrukcije na rasklapanje). Sve  sobe su opremljene: fenom za kosu, sefom, mini frižiderom, TV-om.  
Usluga: Noćenja sa doručkom. Doručak na bazi švedskog stola (po principu samoposluživanja). Hotelijer  ima pravo da promeni tip posluživanja obroka zavisno od broja gostiju u hotelu. 
Kontakt: www.internationalatenehotel.com

Hotel Royal Olympic 5* 
Položaj: Hotel se nalazi na pešačkoj udaljenosti od Novog muzeja Akropolja i Dionizijevog pozorišta odmah pored  čuvenog Zevsovog hrama. Za samo nekoliko minuta hoda od hotela se stiže do brojnih taverni, restorana i prodavnica  u živopisnoj Plaki. Stanica metro Acropolis udaljena je od hotela 300 metara.  
Sadržaj: Hotel je kompletno renoviran 2009. godine. Ovaj moderan hotel poseduje recepciju koja je na usluzi gostima  24h, panoramski restoran na poslednjem spratu hotela, bar, otvoreni bazen sa barom, teretanu i spa centar kao i salu  za sastanke.  
Smeštaj: Hotel rasplaže sa 265 soba. EXECUTIVE soba je standradna dvokrevetna soba, strukture fracuski ležaj ili dva  osnovna ležaja, uz mogućnost jednog pomoćnog ležaja (drvene ili metalne konstrukcije na rasklapanje). Svaka soba  ima: kupatilo, direktnu telefonsku liniju, radio, SAT TV, sef, klimu, mini bar, wi-fi internet.  
Usluga: Noćenja sa doručkom. Doručak na bazi švedskog stola (po principu samoposluživanja). Hotelijer ima pravo da  promeni tip posluživanja obroka zavisno od broja gostiju u hotelu. 
Kontakt: www.royalolympic.com
POLAZAK 29.12.2023 (6 dana/5 noći):  
1. dan BEOGRAD – ATINA (29.12.2023) 
Čekiranje putnika na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” u 10:00h. Redovni let za Atinu kompanijom Air Serbia u  12:25h (let JU512). Sletanje na aerodrom „Elefterios Venizelos“ u Atinu u 14:55h.  
Po sletanju u Atinu odlazak na panoramsko razgledanje grada autobusom: gradski trgovi Omonija i Sintagma, spomenik  Kolokotronisu, stari i novi Parlament, Kraljevska bašta, Predsednička palata, Evzoni - nacionalna garda, galerija Zapion,  Zevsov hram na Marsovom polju, trijumfalna Hadrijanova kapija i stadion Kalimarmaro na kome su 1896. godine  održane prve Olimpijske igre modernog doba i gde je bio cilj maratonske trke Letnjih olimpijskih igara 2004. godine.  Transfer do hotela. Slobodno veče. Noćenje.  

2. dan ATINA (30.12.2023) 
Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili celodnevni fakultativni izlet Krstarenje Saronskim zalivom, gde  ćemo posetiti i uživati u lepotama Saronskih ostrva HIDRA, POROS i EGINA, uz organizovan ručak na brodu. Povratak u  hotel. Cena izleta po osobi iznosi oko 140 evra. Slobodno vreme. Noćenje.  

3. dan ATINA (31.12.2023) 
Doručak. Slobodan dan za individualni obilazak grada, kupovinu i uživanje u prazničnoj atmosferi. Individunalni doček  Nove godine. Noćenje. 

4.dan ATINA (01.01.2024) 
Doručak. Slobodno vreme ili poludnevni fakultativni izlet u poslepodnevnim satima do najjužnije tačke Balkanskog  poluostrva - rta Sunion, gde se nalaze i ostaci Posejdonovog hrama, posvećenog bogu mora (lokalitet je zatvoren tokom  novogodišnjih praznika). Cena izleta po osobi iznosi oko 40 evra. Slobodno vreme. Noćenje.  

5.dan ATINA (02.01.2024) 
Doručak. Slobodan dan za individualni obilazak grada, kupovinu ili celodnevni fakultativni izet na Peloponez (Argolida).  Vožnja pored Eleusine (mesta gde je u antičko doba bila poštovana boginja Demetra u čiju čast su bile organizovane  Eleusinske misterije) i Megare (čuvenog antičkog filozofskog centra) do Korintskog kanala. Kraća pauza radi odmora i  fotografisanja. Nastavak vožnje i poseta Epidaurusu i Mikeni uz kraće pauze radi odmora. Povratak u hotel. Cena izleta  po osobi iznosi oko 65 evra (u cenu nisu uračunate ulaznice na lokalitete). Slobodno vreme. Noćenje. 

6.dan ATINA – BEOGRAD (03.01.2024) 
Doručak. Napuštanje soba i odjavljivanje iz hotela. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili fakultativna poseta  spomeničkom kompleksu iz „zlatnog doba” Periklove Atine na Akropolju: Propileji, Hram Beskrilne pobede, Erehtejon,  Partenon. Cena izleta po osobi iznosi oko 45 evra. Transfer do aerodroma. Poletanje aviona za Beograd u 15:30h  (JU513) časova. Sletanje u Beograd 16:10h. Kraj putovanja.

POLAZAK 31.12.2023 (4 dana/3 noći): 
1. dan BEOGRAD – ATINA (31.12.2023) 
Čekiranje putnika na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” u 10:00h. Redovni let za Atinu kompanijom Air Serbia u 12:20h (let JU512). Sletanje na aerodrom „Elefterios Venizelos“ u Atinu u 14:50h.  Po sletanju u Atinu odlazak na panoramsko razgledanje grada autobusom: gradski trgovi Omonija i Sintagma,  spomenik Kolokotronisu, stari i novi Parlament, Kraljevska bašta, Predsednička palata, Evzoni - nacionalna  garda, galerija Zapion, Zevsov hram na Marsovom polju, trijumfalna Hadrijanova kapija i stadion Kalimarmaro  na kome su 1896. godine održane prve Olimpijske igre modernog doba i gde je bio cilj maratonske trke Letnjih  olimpijskih igara 2004. godine. Transfer do hotela. Slobodno veče. Individunalni doček Nove godine. Noćenje.  2. dan ATINA (01.01.2024) 
Doručak. Slobodno vreme ili poludnevni fakultativni izlet u poslepodnevnim satima do najjužnije tačke  Balkanskog poluostrva - rta Sunion, gde se nalaze i ostaci Posejdonovog hrama, posvećenog bogu mora.  (lokalitet je zatvoren tokom novogodišnjih praznika). Cena izleta po osobi iznosi oko 40 evra. Slobodno vreme.  Noćenje.  

3. dan ATINA (02.01.2024) 
Doručak. Slobodan dan za individualni obilazak grada, kupovinu ili celodnevni fakultativni izet na Peloponez  (Argolida). Vožnja pored Eleusine (mesta gde je u antičko doba bila poštovana boginja Demetra u čiju čast su  bile organizovane Eleusinske misterije) i Megare (čuvenog antičkog filozofskog centra) do Korintskog kanala.  Kraća pauza radi odmora i fotografisanja. Nastavak vožnje i poseta Epidaurusu i Mikeni uz kraće pauze radi  odmora. Povratak u hotel. Cena izleta po osobi iznosi oko 65 e